Ópalo Malbec 2005: My thanks to Mauricio Lorca / Mis gracias a Mauricio Lorca

 In Vinos, Vintage Tastings

With Opalo Malbec 2005 which I’m drinking tonight as I write Mauricio has demonstrated an amazing truth: a great Malbec does not need any contact with oak to be a formidable wine capable of be at its’s peek 13 years later and have a rest for some more years in the cellar.

Con Opalo Malbec 2005 que estoy bebiendo esta noche mientras escribo Mauricio demostró una interesante verdad: un gran Malbec no necesita ningún contacto con roble para ser un formidable vino capaz de estar en su clímax a los 13 años y tener resto para unos años más de guarda.

No: it is not an electric wine that shakes you as others of the same variety and age but oaked. It speaks another language, a bit more Uruguayan and acoustic, kind of a personal and homely drinking than  outodoors or in restaurants.

No: no es un vino que estremece eléctrico como otros de la misma edad y variedad pero con roble de crianza. Habla otro idioma, más uruguayo y acústico, de un beber más íntimo y doméstico que el de afueras y restaurantes.

It’s a wine teorem succesfully demonstrated: a great Mendozan Malbec doesn’t needs wood to age and become a great, wonderful wine.

Es un vino-teorema exitosamente demostrado: un gran Malbec mendocino no necesita madera para añejar y devenir un gran, hermoso vino.

D.B.

Recommended Posts

Leave a Comment